Palingrokerij Vlug staat al sinds 1894 garant voor meesterlijk gerookte paling. Natuurlijk maken we gebruik van de modernste technieken. Maar we roken nog steeds volgens de ambachtelijke kwaliteitsnormen. Zonder toevoegingen, zonder haast.
Daarom heeft onze vis nog die ouderwets lekkere smaak, die u herkent uit duizenden.
Onze winkel is gewoon geopend tijdens de normale openingstijden.
Geschiedenis
Palingrokerij Vlug is al meer dan een eeuw een succesvol familiebedrijf. Vandaag de dag zwaait de vierde generatie er de scepter.
In 1894 begon Arie Vlug als visser in het waterrijke gebied rond Langedijk. Met zijn sterke ondernemersgeest breidde hij zijn bedrijf al snel uit met een rokerij en een vishandel.
Rond de eeuwwisseling gingen er al vele vissoorten per trein naar landen als Polen en Frankrijk. Maar ook in andere landen ontdekte men de unieke smaak van de vis van Vlug. Later ging het transport over de weg, per tankwagen. Tot de jaren ’60 werd er met name zoetwatervis geëxporteerd.
Het was de derde generatie Vlug die in de jaren ’70 startte met het fileren van de gerookte paling. Dat werd meteen de kernactiviteit van het bedrijf. En tot op de dag van vandaag is de gerookte paling en de gerookte palingfilet ons paradepaardje.
Puur natuur
Aan onze paling wordt niets toegevoegd, behalve zout en rook. Geen eiwitten om vocht vast te houden, geen smaakstoffen om een onnatuurlijke rooksmaak op te wekken. Meer weten over onze ambachtelijke werkwijze? Klik hier.
Meer dan paling
Palingrokerij Vlug levert meer dan paling alleen. Ook forel, zalmforel en zalm nemen wij met liefde onder handen. Klik hiervoor overzicht van ons assortiment.
Duurzame kweek
Onze paling komt van geselecteerde kwekerijen in Nederland en Denemarken waar wij al jaren mee samenwerken. Deze kwekerijen leveren vis van topkwaliteit en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Palingrokerij Vlug levert meer dan paling alleen. Ook forel, zalmforel en zalm nemen wij met liefde onder handen. Klik hiervoor overzicht van ons assortiment.
Het productieproces
De gerookte paling van Vlug is beroemd om zijn verfijnde smaak. Nostalgisch lekker!
Maar hoe komt die unieke smaak tot stand? Een kijkje achter de schermen.
De beste kwekers
Al onze vis halen we bij vaste kwekerijen in Nederland en Denemarken, waar duurzaamheid, hygiëne en kwaliteit van de vis uitstekend zijn.
Optimaal verstransport
Met onze eigen vrachtwagens brengen we de vis naar Broek op Langedijk. De wagens zijn speciaal ingericht en geklimatiseerd voor het transport van levende vis.
Zouten en rijgen
Na het slachten wordt de paling een paar uur in een speciaal zoutmengsel gelegd. Vervolgens worden ze stuk voor stuk aan rookpennen geregen.
Ambachtelijk roken
En dan de kroon op het werk: het roken. Geheel volgens ons traditionele familierecept roken wij uitsluitend op eikenhout. Daarbij vertrouwen we niet alleen op de modernste rookkasten, maar vooral op de deskundigheid van onze rookmeester. Hij houdt het rookproces nauwlettend in de gaten en stuurt bij als dat nodig is. Als de rookmeester na 2 tot 3 uur vaststelt dat de paling perfect gaar is, wordt de vis uit de rookkast gehaald om af te koelen.
Verwerken en verpakken
Natuurlijk kunt u bij ons terecht voor hele gerookte paling. Maar de meeste gaan als filet de deur uit, ontdaan van kop, graat en huid. Het fileren gebeurt nog steeds handmatig. Daarna wordt de gerookte palingfilet verpakt zoals u dat wilt. Vacuüm of onder beschermende atmosfeer (MAP), compleet met uw eigen logo of huismerk.
Transport
Met onze eigen koelwagens bezorgen wij de vis bij onze zakelijke afnemers. En wie zomaar trek heeft in de unieke rooksmaak van Vlug, kan van maandag tot en met zaterdag in onze winkel terecht. Klik hier voor de openingstijden.