Daar gaan we weer aankomend weekend begint de wintertijd (lekker een uurtje uitslapen)
2 keer in het jaar verandert de tijd
In Nederland hebben we sinds 1977 een verschil tussen zomertijd en wintertijd, net als in de meeste andere Europese landen. Elk jaar verzetten we de klok 2 keer:
- Zomertijd: in maart gaat de klok 1 uur vooruit.
- Wintertijd: in oktober gaat de klok 1 uur terug.
Wanneer de zomertijd of wintertijd begint, moet je de klok zelf verzetten. De tijd op je smartphone en laptop verandert meestal automatisch als ze met het internet zijn verbonden.
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok 1 uur terug. Je kunt dan dus 1 uur langer slapen. Om 03.00 uur gaat de klok terug naar 02.00 uur.
Als de klok teruggaat, is het ’s ochtends eerder licht. Dit is fijn voor mensen die vroeg opstaan, zoals kinderen die naar school gaan en mensen die werken. Maar ’s avonds wordt het ook eerder donker.
In de winter gebruiken we de standaardtijd. Vroeger was het altijd wintertijd. Zomertijd is bedacht om energie te besparen. Door de klok te verzetten, blijft het ’s avonds langer licht. Dat scheelt een heleboel energie, want je hoeft minder lang de lampen aan te hebben.
In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 eindigt de wintertijd. In dat weekend gaan we terug naar de zomertijd en gaat de klok weer 1 uur vooruit.