Home Nieuws Dragen van fietshelm voorkomt veel leed

Dragen van fietshelm voorkomt veel leed

Op woensdag 20 april 2022 wordt de eerste Dag van de Fietshelm georganiseerd. Op deze dag worden er door het gehele land activiteiten georganiseerd om fietsers meer bewust te maken van het belang van de fietshelm. En dat is hard nodig, want van de bijna vijftigduizend fietsslachtoffers die in 2021 met ernstig letsel de Spoedeisende Hulp (SEH) bezochten, had ruim elfduizend hersenletsel opgelopen. Dit zijn schokkende cijfers. Vooral als je weet dat personen nog jarenlang of soms zelfs blijvend last kunnen hebben van hersenletsel.

Ingrijpende gevolgen

Na traumatisch hersenletsel kunnen verschillende klachten voorkomen. Naast de lichamelijke gevolgen zijn er vaak ernstige onzichtbare effecten die lastiger vast te stellen zijn, maar patiënten ervaren deze over het algemeen als het meest ingrijpend. Zo kan men nog jarenlang last hebben van:

  • Aandachts- en concentratiestoornissen
  • Overgevoeligheid voor prikkels/overprikkeling
  • Geheugenstoornissen
  • Moeite met planning en uitvoering, initiatief nemen
  • Constante vermoeidheid (door overprikkeling)

Deze gevolgen hebben een negatieve impact op zowel het sociale- als het werkende leven.

Dragen van een helm

Maar er is hoop. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel na een ongeval met een derde verminderen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek van VeiligheidNL. Toch is het dragen van een helm in dit fietsland nog niet de standaard. Van de mensen die na een fietsongeval op de SEH belandde, droeg slechts 3 procent een helm als je kijkt naar de gewone fietser en slecht 2 procent op een elektrische fiets.

Facebook Commentaar
Advertentie